Ben je een nieuwe klant en ga je net met Litams beginnen? Dan beschrijven we hieronder wat je moet doen.

1. Stallijst

Het eerste is dat de dieren die op je bedrijf aanwezig zijn, met hun complete levensnummers op de stallijst bij Litams komen. Dat kan op die manieren:

a. je kan de dieren scannen met de HCR. Gebruik hiervoor de functie "Aanvoer" en activeer daarbij de knop "Opvoer eigen dieren". Zolang deze knop groen is, maken we geen aanvoermelding bij I&R aan. We voegen alleen de nummers toe aan je stallijst. Per nummer kan je geslacht, ras en leeftijd (geboortedatum) vastleggen.

b. Heb je alle gegevens in excel bijgehouden, of gebruik je een management programma? Stuur ons dan de excel file en wij plaatsen de gegevens, inclusief de historie van de dieren in Litams.

c. Kloppen je gegevens bij I&R? Dan kunnen we de stallijst bij I&R kopieren naar Litams. Hiermee krijg je alleen de gegevens die I&R vastlegt, dus levensnummer en geboortedatum. Je zal later geslacht, ras en andere kenmerken eventueel moeten toevoegen.

2. VKI

Log in op je account en vul de VKI verklaring in. Vergeet niet op "opslaan" te klikken. Vanaf nu maakt Litams bij iedere afvoer een VKI document aan.

3. Medcijnenlijst

In het tabblad naast de VKI verklaring kan je jouw medicijnenvoorraad invullen. Zodra je dit gedaan hebt, verschijnt deze lijst ook op je HCR. Nu kan je de medicijnmeldingen zeer nauwkeurig bijhouden.

4. Adressen

Log in op je account en ga naar instellingen. Kies adresboek. Vul hier de adressen van je relaties in. Hiermee kan je straks aanvoer en afvoermeldingen op naam doen. Het UBN voegt Litams dan automatisch toe. Als je de email adressen ook invult, sturen wij het VKI formulier per email toe (vanaf september 2016).

5. Rassen

In instellingen kan je ook de rassen en kruisingen die je op jouw bedrijf hebt (of gaat hebben) invullen. Je kan op het moment van dekken het ras of de kruising van het ongeboren lam reeds vastleggen.