Korte Handleiding Litams

HOE WERKT HET ?

Litams maakt individueel dier management zeer eenvoudig. Hiermee kan je het bedrijfsresultaat enorm verbeteren. Tegelijkertijd zorgt Litams dat je automatisch voldoet aan de eisen van I&R (en VKI).

De HCR is je belangrijkste gereedschap om gegevens te verzamelen en informatie toe te passen. Voordat we de functies uitleggen, eerst 5 knoppen die je soms nodig hebt.

De nul (0) knop (midden onder op toetsenbord). Hiermee sluit je alle handelingen af en worden de gegevens naar de server verzonden.

De  knop. Met deze toets (linksonder op toetsenbord) ga je naar het Connect menu.

Hiermee maak je contact met de Litams server. Dit gebeurt normaal volledig automatisch .

Indien je het oornummer niet kan lezen met de HCR (defect nummer of “geel” nummer), dan kan je met deze knop het nummer handmatig ingeven.

Alle je adressen handig onder 1 knop. Nooit meer UBN nummers onthouden of tikfouten maken.

HCR = HANDHELD CONNECTED READER

De AAN/UIT knop (groen) heeft twee functies: Aan/Uit en StandBy/Actief. Druk kort op de knop om de HCR aan te zetten of uit StandBy te halen. De HCR gaat automatisch in Standby maar je kunt dit ook doen door de knop opnieuw kort in te drukken. Het scherm gaat uit, maar de HCR blijft aan. Als je de knop 5 seconden ingedrukt houdt gaat de HCR uit. De gele knop heeft de functie om het toetsenbord te blokkeren. BESPROKEN MET MARTIJN V E. 27JAN15 plugins beschikbaar mogelijk via OTRS fu over enkele maanden tickets per klant zichtbaar maken meldtdatum, verwachte oplosdatum, close datum tijdsbesteding per ticket beschrijving oplossing overzicht over alle klanten pe rticket email naar klant met status Iedere functie kan geactiveerd worden door het scherm aan te tikken, of door het corresponderende nummer op het toetsenbord in te drukken (bijv: 1 = reproductie).

Vanuit het hoofdmenu heb je eenvoudig toegang tot meer dan 150 functies.

1. Reproductie. De gehele reproductie cyclus vast leggen, van dekdatum, tot en met drachtig, geboorte en spenen.

2. Wegen en Selecteren. Heb je een ADS? Dan maak je hier draadloos verbinding en kan je wegen en sorteren.

3. Medicatie. Leg van ieder dier het medicijngebruik vast.

4. Groepen. Kopen en verkopen, groepen maken, samenvoegen en wijzigen.

5. Handel en Transport. Groot gemak voor handelaren, vervoerders en markten. Koop/Verkoop; Aanvoer/Afvoer; Van-naar melding.

6. Sterfte. Dode dieren afmelden. Oorzaken van sterfte vastleggen

7. Overige Functies. Paspoort, omnummeren, kenmerken toevoegen en andere functies.

8. Instellingen. Achter het paswoord kan je de instellingen veranderen.

Sluit iedere functie af met de nul toets.

Klik je op --> dan kom je in het Connect menu.

1. UBN. Hier kan je van UBN wisselen. Multi-gebruiker – deel je HCR met anderen

2. Taal. Keuze uit andere talen

3. Groepen downloaden. Werk je met meer dan 1 HCR op je bedrijf? Download dan groepen hier.

4. Diersoort. Multi-dier - kies uit runderen, varkens, schapen, geiten en andere diersoorten.

5. Iconen. Van links naar rechts: download software (gratis), vervang oormerk, sync met serveren maak verbinding met Litams supportdesk via Log Me In. De knop [reset] legt opnieuw verbinding met mobiele netwerk.

7./8.telefoon aan/uit

10 MEEST GEBRUIKTE FUNCTIES

1. Geboorte. Je legt in één keer produktie, nageslacht, stamboom, sexe en geboorte datum vast. Kies menu [1.5.]. Uitleg bij deze cijfers: [1.5.] betekent: kies [1. Reproductie], daarna [5. Geboorte].

2. Groep maken/wijzigen. Dieren die op dezelfde lokatie staan en het zelfde voer krijgen. Of dieren die aangekocht zijn of klaar staan voor de verkoop plaats je in een groep met menu [4.2.].

3. Verkoop. Welke dieren zijn op welke datum aan wie verkocht? Je registreert het met menu [4.4.].

4. Aankoop. Dieren aankopen met menu [5.1.] Je kan gelijk sexe, ras en geboorte datum registreren.

5. Handmatig nummer ingeven (bij ankoop). Toets de laatste 7 cijfers in. Hierna suggereert de HCR het volledige nummer. Als dat juist is, klik je er op en heb je volledige nummer vastgelegd. Zie voorbeeld. Na ingeven 7654321 klik je op 999000007654321. Klikken op het blauwe nummer is hetzelfde als scannen!

6. Ophalen en Afleveren. Handelaren en Transporteurs leggen in één keer herkomst en bestemming vast, zonder dat de dieren op hun UBN geregistreerd worden met menu

[5.4.].

7. Op lokatie printen. Met de Litams draadloze zakprinter kan je lijst met oornummers printen door in menu [4.2.] op groepnummer te klikken. Wil je transportdocument printen? Ga naar [5.6.].

8. Medicijn gebruik vastleggen. Voer je medicijn voorraad in op de webserver. Hierna kan je per dier (of per groep) vastleggen hoeveel (cc of ml) je per dier hebt toegekend. Gebruik menu [3.].

9. Spenen. Je legt van moeder en kind speenmoment vast met [1.7.]. Heb je een ADS? Dan leg je ook speengewicht vast en worden lammeren automatisch gescheiden van de ooien, en als je wilt, ook nog op sexe gesorteerd met menu [1.7.2.].

10. Sterfte melden. Kies [6. Sterfte]. Hierna kan je nummer van dode dier scannen. Kies daarna [Volgende] en scan volgende dode dier. Als je klaar bent, druk je op NUL.

WEBSERVER ……….

Alle gegevens die je verzamelt worden verwerkt op de webserver. Vanaf de webserver worden verplichte meldingen (automatisch) aangemaakt. Ook kan je de status van ieder dier bekijken, en selecties maken van dieren die aan bepaalde criteria voldoen.

Je hebt per email de inlog gegevens ontvangen. Weet je ze niet meer? Stuur een email naar support@litams.com. Na inloggen krijg je het volgende keuzemenu.

- Paspoort & Groepen – hier kan je dieren op alle criteria (en elke combinatie daarvan) selecteren. De uitkomst kan je naar de HCR sturen, of op scherm bekijken.

- Formulieren – hier vind je aantal kant en klare formulieren, die je kan printen of bekijken.

- Meldingen – hier leggen we alle meldingen tussen jouw account en de HCR en andere partijen vast.

- Bedrijfsregister – hier vind je alle gegevens over je bedrijf.

- Financieel – hier vind je de facturen van Litams

- Instellingen – jouw gegevens, adresboek, kenmerken lijst, enz

- Medicatie en VKI – je medicijn register en gegevens voor de VKI melding

- MyLitams – de webshop, waar je E-Tags en andere produkten kunt bestellen

- Dashboard – de resultaten van je veehouderij in één overzicht.

PROBLEMEN?

1. Donker scherm op HCR? HCR is UIT of staat in StandBy. Zet HCR aan. Indien er niets gebeurd is de batterij leeg.

2. Geen mobiele communicatie? Ben je binnen bereik van een mobiel netwerk? Zo ja, staat de telefoon uit? Kklik op --> en kies dan [7]. Indien na 2 minuten nog geen verbinding, klik dan op [reset]. Na 2 minuten is er verbinding. De HCR slaat de gegevens op totdat er een mobiel netwerk gevonden is.

3. Unidentified USB Device – indien de HCR na het opstarten vraagt om een code voor “unidentified USB device” vul hier dan in: ftdi_d2xx (let op: geen spaties!) en klik op OK.

4. Scanner werkt niet goed? Start de HCR opniew op en voer de instructies onder punt 3 hierboven uit.

5. Inlog gegevens kwijt? Deze zijn per email aan je doorgegeven bij de start van je abonnement.

6. Overige vragen? Stuur een email naar support@litams.com of bel 06 389 283 10