Korte Handleiding Litams

HOE WERKT HET ?

Litams maakt individueel dier management zeer eenvoudig. Hiermee kan je het bedrijfsresultaat enorm

verbeteren. Tegelijkertijd zorgt Litams dat je automatisch voldoet aan de eisen van I&R (en VKI).

De HCR is je belangrijkste gereedschap om gegevens te verzamelen en informatie toe te passen. Voordat we de

functies uitleggen, eerst 5 knoppen die je soms nodig hebt.

De nul (0) knop (midden onder op toetsenbord). Hiermee sluit je alle handelingen af en worden de

gegevens naar de server verzonden.

De /* knop#. Met deze toets (linksonder op toetsenbord) ga je naar het Connect menu.

Hiermee maak je contact met de Litams server. Dit gebeurt normaal volledig automatisch .

Indien je het oornummer niet kan lezen met de HCR (defect nummer of “geel” nummer), dan kan je met

deze knop het nummer handmatig ingeven.

Alle je adressen handig onder 1 knop. Nooit meer UBN nummers onthouden of tikfouten maken.

HCR = HANDHELD CONNECTED READER

De AAN/UIT knop heeft twee functies: Aan/Uit en StandBy/Actief. Druk kort op de knop

om de HCR aan te zetten of uit StandBy te halen. De HCR gaat automatisch in Standby

maar je kunt dit ook doen door de knop opnieuw kort in te drukken. Het scherm gaat

uit, maar de HCR blijft aan. Als je de knop 4 seconden ingedrukt houdt hoor je 3 tonen,

waarna de HCR UIT staat.

Iedere functie kan geactiveerd worden door het scherm aan te tikken, of door

het corresponderende nummer op het toetsenbord in te drukken (bijv: 1 =

reproductie).

Vanuit het hoofdmenu heb je eenvoudig toegang tot meer dan 150 functies.

1. Reproductie. De gehele reproductie cyclus vast leggen, van dekdatum, tot

en met drachtig, geboorte en spenen.

2. Wegen en Selecteren. Heb je een ADS? Dan maak je hier draadloos

verbinding en kan je wegen en sorteren.

3. Medicatie. Leg van ieder dier het medicijngebruik vast.

4. Groepen. Kopen en verkopen, groepen maken, samenvoegen en wijzigen.

5. Handel en Transport. Groot gemak voor handelaren, vervoerders en

markten. Koop/Verkoop; Aanvoer/Afvoer; Van-naar melding.

6. Sterfte. Dode dieren afmelden. Oorzaken van sterfte vastleggen

7. Overige Functies. Paspoort, omnummeren, kenmerken toevoegen en

andere functies.

8. Instellingen. Achter het paswoord kan je de instellingen veranderen.

Sluit iedere functie af met de nul toets.

Klik je op  / *   Daarmee kom je in het Connect menu.

1. UBN. Hier kan je van UBN wisselen. Multi-gebruiker – deel je HCR met

anderen

2. Taal. Keuze uit andere talen

3. Groepen downloaden. Werk je met meer dan 1 HCR op je bedrijf?

Download dan groepen hier.

4. Diersoort. Multi-dier - kies uit runderen, varkens, schapen, geiten en andere

diersoorten.

5. Iconen. Van links naar rechts: download software (gratis), vervang oormerk,

sync met serveren maak verbinding met Litams supportdesk via Log Me In.

De knop [reset] legt opnieuw verbinding met mobiele netwerk.

7./8.telefoon aan/uit

De HCR kan uitgerust worden met een stokantenne. Hiermee kan je nog sneller

en makkelijker oormerk nummers lezen.

10 MEEST GEBRUIKTE FUNCTIES

1. Geboorte. Je legt in één keer produktie, nageslacht, stamboom, sexe en geboorte datum vast. Kies menu

[1.5.]. Uitleg bij deze cijfers: [1.5.] betekent: kies [1. Reproductie], daarna [5. Geboorte].

2. Groep maken/wijzigen. Dieren die op dezelfde lokatie staan en het zelfde voer krijgen. Of dieren die

aangekocht zijn of klaar staan voor de verkoop plaats je in een groep met menu [4.2.].

3. Verkoop. Welke dieren zijn op welke datum aan wie verkocht? Je registreert het met menu [4.4.].

4. Wegen en sorteren. Je maakt automatisch verbinding met de ADS met menu [2.]. Je kan ook zonder ADS

sorteren [2.1.] of wegen [2.4.].

5. Aankoop. Dieren aankopen met menu [4.1.] Je kan gelijk sexe, ras en geboorte

datum registreren. Handmatig nummer ingeven bij aankoop. Toets de laatste 7

cijfers in. Hierna suggereert de HCR het volledige nummer. Als dat juist is, klik je er op

en heb je volledige nummer vastgelegd. Zie voorbeeld. Na ingeven 7654321 klik je op

999000007654321.

6. Ophalen en Afleveren. Handelaren en Transporteurs leggen in één keer herkomst en bestemming vast,

zonder dat de dieren op hun UBN geregistreerd worden met menu [5.4.].

7. Op lokatie printen. Met de Litams draadloze zakprinter kan je lijst met oornummers

printen door in menu [4.2.] op groepnummer te klikken. Wil je transportdocument printen?

Ga naar [5.6.].

8. Medicijn gebruik vastleggen. Voer je medicijn voorraad in op de webserver. Hierna kan

je per dier (of per groep) vastleggen hoeveel (cc of ml) je per dier hebt toegekend. Gebruik menu [3.].

9. Spenen. Je legt van moeder en kind speenmoment vast met [1.7.]. Heb je een ADS? Dan leg je ook

speengewicht vast en worden lammeren automatisch gescheiden van de ooien, en als je wilt, ook nog op

sexe gesorteerd met menu [1.7.2.].

10. Sterfte melden. Kies [6. Sterfte]. Hierna kan je nummer van dode dier scannen. Kies daarna [Volgende] en

scan volgende dode dier. Als je klaar bent, druk je op NUL.

WEBSERVER ……….

Alle gegevens die je verzamelt worden verwerkt op de webserver. Vanaf de webserver worden

verplichte meldingen (automatisch) aangemaakt. Ook kan je de status van ieder dier bekijken,

en selecties maken van dieren die aan bepaalde criteria voldoen.

Je hebt per email de inlog gegevens ontvangen. Weet je ze niet meer? Stuur een email naar

support@litams.com. Na inloggen krijg je het volgende keuzemenu.

- Paspoort & Groepen – hier kan je dieren op alle criteria (en elke combinatie daarvan)

selecteren. De uitkomst kan je naar de HCR sturen, of op scherm bekijken.

- Formulieren – hier vind je aantal kant en klare formulieren, die je kan printen of bekijken.

- Meldingen – hier leggen we alle meldingen tussen jouw account en de HCR en andere

partijen vast.

- Bedrijfsregister – hier vind je alle gegevens over je bedrijf.

- Financieel – hier vind je de facturen van Litams

- Instellingen – jouw gegevens, adresboek, kenmerken lijst, enz

- Medicatie en VKI – je medicijn register en gegevens voor de VKI melding

- MyLitams – de webshop, waar je E-Tags en andere produkten kunt bestellen

- Dashboard – de resultaten van je veehouderij in één overzicht.

PROBLEMEN?

1. Donker scherm op HCR? HCR is UIT of staat in StandBy. Zet HCR aan. Indien er niets gebeurd is de

batterij leeg.

2. Geen mobiele communicatie? Ben je binnen bereik van een mobiel netwerk? ZO ja, staat de telefoon uit?

Kklik op /* of () en kies dan [7]. Indien na 2 minuten nog geen verbinding, klik dan op [reset]. Na 2

minuten is er verbinding. De HCR slaat de gegevens op totdat er een mobiel netwerk gevonden is.

3. Scanner werkt niet goed? Kies [8. Instellingen] > 080808+OK > [8. HCR]. Eén van de instellingen moet

zijn [Scanner uit vertraging = 5]. Indien hier een andere waarde dan 5 staat, zet deze dan op 5+OK. Daarna

druk je op [Terug] > [Afsluiten]. Start de HCR nu opnieuw op.

4. Inlog gegevens kwijt? Deze zijn per email aan je doorgegeven bij de start van je abonnement.

5. Overige vragen? Stuur een email naar support@litams.com of bel 06 389 283 10