Met de Litams app kan je een I&R check uitvoeren. Je scant de dieren met een van de functies, zoals "Aanvoer" of "Aanvoer_via_VSP". Hierna klik je op I&R Check. De app haalt nu de gegevens ("dier_details") van alle gescande nummers bij I&R op en presenteert dit in het scherm van je app. Dit duurt maximaal enkele seconden, afhankelijk van je internetverbinding en hoeveel dieren je de gegevens van opvraagt.

Je ziet gelijk of er dieren bij zitten waarvan de veehouder nog geen geboortemelding heeft gedaan, of waarvan een andere afwijkende I&R status is (bijvoorbeeld dood of reeds afgevoerd). Ook zie je welke dieren een afvoerverbod (AAD) vlag hebben. Hierdoor kan je met de veehouder gelijk overleggen over het oplossen van deze I&R problemen.

De I&R check kan je overigens ook uitvoeren vanaf je PC, tablet of elk device met een browser.