De nieuwe versie van de Litams app is beschikbaar voor Android, iOS (Apple) en voor de Litams readers. De app heeft verbinding met het mobiele internet nodig, via wifi of 4G.  Omdat het aanhouden van deze verbinding vertragend kan werken op het gebruik van de reader, is de versie van de app die op de Litams readers draait,  "offline". Dat wil zeggen dat alle meldingen worden opgespaard totdat je op SYNC (synchroniseren) klikt. Je krijgt een waarschuwing als er nog te verzenden berichten op je reader staan.

<< We raden aan de reader vaak te synchroniseren. Dit kan altijd via 4G (Litams heeft daartoe een SIM kaart in de reader geplaatst) of als je in de buurt van een Wi-Fi netwerk bent. Wifi is meestal sneller.

De volgende functies zijn beschikbaar:

Hoofdmenu
Submenu
ONLINE
OFFLINE
Opmerkingen
Litams balk (hamburger)

NVT
SYNC indicator
waarschuwing als er nog te syncen berichten zijn
Home
Diersoort en UBN
JA
JA
Rund, Schaap, Geit, Paard
1 of meer UBNs per account

Notifications
JA
JA
berichten van Litams
Reproduktie
Conditiescore
JA
JA
Score 1 tem 5 + datum

Dekken
JA
JA
Man(nen) bij Groep + datum
Man bij Vrouw + datum
KI bij Vrouw + datum (alleen Offline)

Drachtig
JA
JA
Drachtig (optioneel met aantal embryos);
Gust; Schijndracht; Dubieus

Geboorte
JA
JA
Op basis van Instellingen kan je per diersoort aangeven welke
Geboortegegevens je wilt vastleggen.

Fles
JA
JA
diernummer; datum; flestype

Adoptie
JA
JA
Geadopteerd + Adoptiemoeder (datum)

Spenen
JA
JA
Speendatum
Wegen & Sorteren
Hand wegen
JA
JA
Gewicht (datum)

Hand sorteren
JA
JA
Sorteercode, in groep (datum)

Auto wegen sorteren
JA

Automatisch wegen en sorteren (niet Offline)
Groepen
Bij groep
JA
JA
Groep (datum)

Groepen samenvoegen
JA
JA
Alle dieren van een groep in andere groep
Vervoer
Vervoerenoverzicht
JA

Samenvatting (niet Offline)

Aanvoer
JA
JA
Herkomst; datum; gegevens

Afvoer
JA
JA
Bestemming; datum; VKI

Veehandel

Medicijnen
Med toedienen
JA
JA
Groep of dier; Medicijn; Hoeveelheid (datum)

Med voorraad
JA

Vooraadbeheer
Sterfte

JA
JA
Dier; Oorzaak (datum)
Paspoort

JA
JA
Offline toont beperkte gegevens
Omnummeren

JA
JA
Oude nr; Nieuw nr (datum)
Kenmerk

JA
JA
Dier; Kenmerk (datum)
Melkproduktie
Melk hoeveelheid
JA
JA
Dier; hoeveelheid; datum/tijd
Monsters
Monsters maken

JA
BatchID;Dier; volgnummer; datum tijd
Instellingen
Geboortemenu
JA
JA
Per diersoort:
Moeder vastleggen J/N
Nakomelingen vastleggen J/N
Doodgeboren J/N
Gewicht lam J/N
Ras lam J/N
Visueel ID J/N
Lam in andere groep dan moeder J/N

Adressenlijst
JA

Adres toevoegen, wijzigen

Rassen
JA

Ras toevoegen, wijzigen

Medicijnen
JA

Medicijn toevoegen, wijzigen

Kenmerken
JA
JA
Kenmerk toevoegen, wijzigen

Fles type
JA

Offline gebruikt beschikbare flestypes

Reader opties

JA
scantijd instelbaar; default 15 sec (15.000 ms)

Wegen & Sorteren
JA

Auto-wegen AAN + settings

Dekken - KI

JA
KI; Inseminator
Accordatielijst
Accordatie
JA
JA
Onbekende nummers alsnog geboorte, aanvoer of hermerk geven.
Verwijderen kan ook.

Fouten afhandelen
JA
JA
I&R en andere fouten
Help
Help
JA
JA
Informatie over de app + Help
Afmelden

JA
JA
Logt jou als gebruiker uit. Hierna is opnieuw inloggen noodzakelijk

1. Scannen van oormerk of bolus (indien je Litams reader gebruikt).
De app maakt automatisch een koppeling met de ingebouwde reader. De scantijd (het aantal seconden dat de reader aan staat voor het lezen van een oormerk) is vooraf ingesteld op 15 seconde. Dit kan je wijzigen bij Instellingen.

Als je niet kan scannen (geen scanner beschikbaar of oormerk is kapot/kwijt) kan je het werknummer invullen.

Mogelijkheid tot invullen borstnummer of andere vorm van visuele herkenning (= "alias"). Hiermee wordt levensnummer getoond in de app, waarna je het juiste dier kan kiezen.

Indien levensnummer nieuw is (dus dat is bij de functies Aanvoer; Geboorte en Hermerken) dan kan je of scannen, of landcode + 12 cijfers invullen. NL = 528. Hier vind je lijst met landcodes.

2. Rassen

Per diersoort is een lijst met gangbare rassen beschikbaar. Je kan je eigen rassen en kruisingen toevoegen.

Rassen worden als volgt toegekend:

a. Nieuwgeboren dier krijgt zelfde ras als moeder; tenzij

b. Bij dekken een ander ras of kruising is ingegeven.

c. Bij geboorte kan je door computer toegewezen ras van nieuwgenboren dier overschrijven met ras van je keuze

Voor runderen kan je zowel ras als haarkleur vastleggen.

3. Compleet Reproduktie menu, dus inclusief:

• Conditie score (0 - 5)
  • Dekken (incl KI en Embryo Transplantatie)
    Na opgeven dekmelding kan je deklijsten maken met verwachte geboortedatum.
  • Drachtig (incl. gust, dubieus, schijndrachtig en mogelijkheid om bij drachtig scannen aantal embryos vast te leggen)
  • Worp melding / Geboorte melding
    Configureerbaar per gebruiker per diersoort:
    • Alleen worp van moeder vastleggen (dit maakt kenmerk "lacterend" aan)
    • Alleen geboorte lam vastleggen (geslacht staat standaard op V; je kan ook M, castraat of onbekend kiezen)
    • moeder met lam, met optie om lam inzelfde groep als moeder te plaatsen
  • Adoptie
  • Fles voeding, incl tijdstip, type voeding en hoeveelheid
  • Spenen

4. Groepen
(lees ons advies hoe je groepen het beste kan gebruiken)

• Groepen maken en dieren aan groep toevoegen
    • Ieder dier staat altijd in 1 groep. Niet meer, niet minder.
    • Door een dier aan een andere groep toe te kennen, haal je het dier uit de groep
  • Groepen bekijken. Je kan de inhoud van iedere groep bekijken (zowel levensnummer als "alias")
  • Dieren die niet in groep zitten zijn zichtbaar bij "No Group"
  • Je kan groepen samenvoegen

5. Medicijn menu, dus inclusief:
(lees ons advies hoe je het beste met medicijn administratie kan omgaan)

• Vastleggen van aanschaf medicijnen
  • Voorraadbeheer van medicijnen, inclusief waarschuwing als medicijn bijbesteld moet worden
  • Medicijn gebruik per dier of per groep vastleggen
  • Herhaalmelding ("reminder")
  • Wachttijd bewaking voor vlees en melk

6. Aanvoer, Afvoer, Transport.

Je kan dieren aanvoeren of afvoeren, VKI aanmaken bij afvoer.  Als je dieren verhandelt, kan je gecombineerde aanvoer en afvoer aanmaken (zonder dat de dieren over jouw UBN gaan). Verder is het Virtueel Selectie Portaal toegevoegd.

• VKI vooraf aanmaken en/of op moment van afvoer

7. Sterfte

Datum. Met of zonder oorzaak.

8. Hermerken.

Je kan hermerken als een van beide nummers aanwezig is. Verder is het ook mogelijk te hermerken als beide nummers verdwenen zijn.

9. Paspoort opvragen

10. Kenmerken vastleggen

• Nieuw is dat je nu ook "numerieke kenmerken" kan aanmaken. Bijvoorbeeld Temperatuur = 36.0 C. Je kan zo het temperatuur verloop volgen.

11. Functies voor doelgroepen

• Landschapsbeheer: (GPS) locatie van groep vastleggen. "Waar is de kudde" in Google Maps. Eenvoudig rapportage maken met hoeveel (en welke) dieren van tijd tot tijd op een perceel zijn geweest
  • Melkveehouders - melproduktie, melkcontrole data, sample-lijsten, lactatie waarde, duurmelkers
  • Vleesvee - wegen en groei, rangschikken op groei.
  • Selecteren, zoeken en waarschuwingen bij bepaalde functies (bijv. melk scheiden; wachttijdbewaking op afvoer naar abattoir)

12. Instellingen

• Adressen toevoegen vanuit de app
  • Medicijnen toevoegen vanuit de app
  • Rassen toevoegen vanuit de app
  • Kenmerken toevoegen vanuit de app
  • Geboortemenu: van eenvoudig tot zeer uitgebreid.

13. Overige verbeteringen

• Verbeterde aansturing reader
  • Instelbare scantijd
  • Auto-Uit bij multiscan (2x geen nummer scannen schakelt reader uit)
  • Stand-by onderdrukken bij scannen
  • Scherm blokkeren bij scannen
  • Voorbereidingen voor scannen met via Bluetooth gekoppelde reader
  • In-app communicatie, waaronder foutmeldingen, I&R terugkoppeling. Als I&R een foutmelding aanmaakt, zie je dat gelijk in de app en kan je dat gelijk corrigeren

Verder zijn er verbeteringen die niet via de app lopen, maar wel relevant zijn:

• Ontbrekende meldingen bij I&R - als I&R meldt dat er meldingen ontbreken, zie je dat in de app en kan je gelijk correcties doorvoeren.
  • Hernummeringen worden doorgezet naar paspoorten, selectiefiles, stamboekkaarten, enz.
  • Adoptie gegevens doorgezet naar paspoorten. Betere adoptie statistieken
  • Historische stallijst is raadpleegbaar
  • Statistieken worden bijgewerkt als achteraf wijzigingen worden doorgevoerd
  • Adresboek importeerbaar via drag&drop excel file
  • Gegevens uit Falco, EGAM, Belexpert en andere pakketten worden integraal overgezet naar Litams
  • Slachtinformatie zichtbaar op afgevoerde dieren (mits slachthuis gegevens beschikbaar maakt)
  • Melkcontrole gegevens invoeren middels drag&drop
  • Koppeling met GB "Van der Pas" systeem
  • Selectiefiles kan je eenmalig of repeterend aanmaken

De app kent per gebruiker één of meer UBNs. Per UBN kan je runderen, schapen, geiten en paarden vastleggen. Er zijn geen extra kosten verbonden aan meerdere UBNs of diersoorten.