Dekmelding - kleine handeling, veel informatie

De dekmelding is in de basis zeer eenvoudig: kies een groep en leg vast welke ram of bok je erbij doet. Je legt daarmee heel veel informatie vast:

• dekdatum
  • verwachte worpdatum
  • vader(s) van lammeren die straks geboren worden
  • ras (of kruising) van lammeren die straks geboren worden
  • aantal dekpogingen dieren nodig hebben voordat ze drachtig zijn ("terugkomers")

Dekken kan je met de app of met de reader vastleggen.

Dekken

• Klik linksboven in op de menuknop.
  • Ga naar Reproductie.
  • Klik vervolgens op Dekken.
Groepen
Individueel dier
  • Standaard wordt het menu geopend als ‘groep’.
  • Selecteer de groep met vrouwelijke dieren.
  • Selecteer het/de mannelijke dier(en) dat bij de groep wordt geplaatst.
  • Selecteer de datum van 1e toelating mannelijk dier in groep.
  • Wil je nog een groep vrouwelijke dieren laten dekken door een mannelijk dier? Klik dan op opslaan en volgende.
  • Ben je klaar? Klik op opslaan en sluiten.
  • Klik op Alias om een conditiescore per dier toe te kennen.
  • Selecteer / scan het dier.
  • Selecteer het/de mannelijke dier(en) dat bij het vrouwelijke dier wordt geplaatst.
  • Selecteer de datum van dekking.
  • Wil je nog een groep vrouwelijke dieren laten dekken door een mannelijk dier? Klik dan op opslaan en volgende.
  • Ben je klaar? Klik op opslaan en sluiten.

Wie is de vader?

Met de dekmelding leg je de vader van het later te geboren worden dier vast. Maar wat als je terugkomders hebt? Dan leg je na enige tijd een nieuwe dekmelding vast. Dat kan je dus meer dan 1x doen. Op basis van de geboortedatum en de drachtperiode, rekent de computer terug wie de zeer waarschijnlijke vader was.

Wij zijn de vaders?

Als je meer dan 1 ram bij een kudde doet, dan maakt de computer meerdere vaders aan.

KI

Als je een KI melding doet, dan werkt dit qua vaderschap gelijk aan hetgeen hier boven staat.

Bij KI kan je overigens ook vastleggen: inseminator en tijdstip.